HTML

Ius primi verbi

Mit gondolok a világról - egy gömb alakú eldeformált kocka.

Friss topikok

Linkblog

Hangok nélkül

2007.11.24. 09:35 Balduin

A siketnéma és a pellérdiek véleménye szerint szellemi fogyatékos 12 éves kislányt saját, 61 éves nagyapja ejtette teherbe - a hír hamar feltűnt minden sajtóorgánumban. A nagyapa most bíróság előtt van, 5-10 évet kaphat (csak?!), a kislányt pedig gyermekotthonba vitték. A nagyapa tehát saját dédunokájának apja - az ismert vicc juthatna eszünkbe hogy az apa elvett egy asszonyt, a fia az asszony lányát, mindkét párnak gyermeke született, kinek jár a családi pótlék? csak hát jelen esetben sem okunk, sem kedvünk nincs viccelődni.

Nem lehet kétséges számtalan ilyen eset történt meg nem csak a közelmúlt világában, hanem sok száz esztendővel is ezelőtt - az emberek, az erkölcsök alapvetően változatlanok, csak éppen mindig más vagy éppen sokszor ugyanaz számít skandalumnak. Ez a hír persze a maga valóságában igenis nagyon szívrendítő, ilyenkor hirtelen eszünkbe jut Natasa Kampusch, az éveken át zárva tartott osztrák lány, a szerencsétlen gyerekekkel fajtalankodó apák sora, ami időről-időre borzolja az ember kedélyeit. Számomra azonban mégis az fáj legjobban, hogy itt van egy nagyon szerencsétlen, siketnéma, tehát hangtalan világban élő kislány, ráadásul talán kicsit szellemi fogyatékos is és ez történik vele. Az élete egy bezárt burok, ahová semmi hang nem jut el, ahonnan semmi hang nem jut ki. Rengeteg speciális foglalkozásra, kezelésre volna szüksége, hogy megtanulja az őt körülvevő hangtalanság világát, hogy eligazodjon abban. De úgy tűnik, teljességgel magára maradt, s családja nem csak hogy elfordította tőle segítségét, de még a szó szorosan vett értelmében meg is erőszakolta. A lelki nyomorúságnak olyan mértékű megnyilvánulásának tartom ezt, hogy igazán, szavakat is alig találok rá.

A nagyapa (bár nevezzük inkább férfinak, mert a nagyapa elnevezés szerintem magában hordoz egy egészséges, normális kapcsolati formát, amely a szeretetre, biztonságra, stb. kellene hogy épüljön) az én véleményem szerint a legkülönfélébb, válogatott középkori kínzásokra lenne érdemes. De minimum Guantanamo vagy a CIA titkos európai börtöne kellene hogy várjon rá, vastag amerikai katonai csizmákkal az arcában. Mert se megbánás, se lelkiismeretfurdalás, csak a teljes közöny tükröződik rajta még lelepleződése után is. Az állati ösztöneit teljesen magára fordító ember - de még az állatokat is bántja ez a jellemzés. Mert nem csak a szerencsétlen kislányt nyomorította meg egy életre lelkében is, hanem ennek okán egy újabb gyermek is született - akikről a hírek semmit sem árulnak el, hogy jelenleg hol van -, egy újabb nyomorúságos sors ebben a nyomorúságos, hangok nélküli világban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lypeon.blog.hu/api/trackback/id/tr31240051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása