HTML

Ius primi verbi

Mit gondolok a világról - egy gömb alakú eldeformált kocka.

Friss topikok

Linkblog

Sic Itur ad Astra - Így jutunk a csillagokig

2007.09.28. 10:41 Balduin

Ez is megvolt. A Sic Itur ad Astra - Fiatal Történészek Folyóirata egy különös pillanatban jelenttette meg "Párhuzamos történelmek találkozásai - Szlovák-magyar kapcsolatok" c. számát. A kötetet Roman Holeccel, a pozsonyi történészprofesszorral való interjú vezette be, a kötet bemutatóján ő maga is részt vett, hosszasan méltatta azt, ugyanakkor kimondatlanul az utóbbi napok, hetek eseményeire. A közösen eltöltött és megélt 1000 esztendőre ugyanis fájdalmasan vetül az utóbbi 100 év árnya. Az utóbbi 100 év, amely meghasította közös történelmünket. A 100 év, a politika, a nacionalizmust mint "tudományos" ideológiát követő történészek, értelmiségiek hasították meg a múltat és tették mítosszá a közös történelmet. A Sic Itur ad Astra vállalkozása a szlovák-magyar viszony nehéz árnyékában talán egy első reménysugár. A nemrég megjelent Péchy Manóról szóló könyv (Holec és Pál Judit kolozsvári történész közös monográfiája), a készülő szlovák-magyar asszimilációs kötet, a Terra Recognita Alapítvány "Meghasadt múlt" c. könyve a következő lépcsőfokokat jelentheti. Ahogy több hozzászóló is kifejtette (köztük Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, washingtoni nagykövet) mindezek reményt adhatnak arra, hogy a jövő döntéshozóira sikerül egy olyan közös szlovák-magyar értelmiségi hatást gyakorolni, amely nem elválaszt, hanem összeköt, és a kölcsönös pofonok helyét a megértés és az együttműködés váltja majd fel.

A kötetet magát a budapesti Szlovák Intézetben rendezett bemutatón magyar részről Pajkossy Gábor az ELTE docense ismertette. A már említett interjút 13 tanulmány követi, a szerzők között magyar, szlovák és orosz történészhallgató, doktorandusz vagy éppen már elismert egyetemi tanár egyaránt található. A két bevezető tanulmány a nemzeti identitást befolyásoló 18-19. századi ideológiai áramlatok keveredéséről értekezik, ezután a két történelem közös, de másként megítélt pontjait igyekeznek bemutatni a tanulmányok. Vallás, irodalom és politika keveredik itt egymással, mint elválasztó és összekötő kapocs. Különösen érzékletesen mutatja be a közös múlt megtörését Katona Csaba tanulmánya, egy apa-fiú konfliktusban. A szlovák nemzeti tudatú apa és a magyarok mellett kiálló fiú közti meghasonlás tragikus tükörképe a két nép történelmének.  Aligha lehet megkerülni egy ilyen kötetben a Lex Apponyi kérdését, amely méltán fájó pontja a szlovákságnak, és nehéz súlyként nehezedik a századforduló magyar politikatörténetére is. Az utolsó három szám már Csehszlovákia koráról szól, úgy Masaryk születésnapjainak megünnepléséről, mint a Stefanik szülőföldjét szlovák nemzeti kegyhellyé formáló propagandáról.

A szlovák-magyar kezdeményezésre szlovák-magyar-orosz történészek közreműködésével készült kötet üzenet. Üzenet a Duna mindkét oldalára a politikának, az értelmiségnek, a népnek. Hogy tanuljanak, hogy értsék meg egymást, hogy 100 esztendőnyi cezúra után a pofonok helyett fogjanak végre ismét össze.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar szlovákia benes

A bejegyzés trackback címe:

https://lypeon.blog.hu/api/trackback/id/tr15179498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása