HTML

Ius primi verbi

Mit gondolok a világról - egy gömb alakú eldeformált kocka.

Friss topikok

Linkblog

Hiszti Pláza

2007.11.17. 09:05 Balduin

Csak félfüllel hallott hírek, no meg az Index tömör és nagyszerű videója alapján tájékozódtam az Aréna Pláza körüli hisztiről, de ismét mély igazságokat látok. És Ákos egyik dalsora jut eszembe: "a tévé kékes bársonyával kibélelt világ".

Ismét egybeterelték az engedelmes nyájat, a fogyasztókat. A Fogyasztás Új Nagytemploma, az Aréna Pláza nyitómiséje azonban elmaradt, csak a szentségelés maradt belőle. Pedig a TV is bemondta, sőt majdnem élőben közvetítette, amint Sir Fergusson végre szélesre tárja a fogyasztó társadalom egyik új Mekkájának kapuit. A nyáj pedig nagy bégetésekkel tért be az új márványozott akolba. Hisz a TV csak 99 999 forint, egy híjján húsz.

A propaganda persze jól működött, sikerült ismét rengeteg embert behülyíteni, hisz az egy forinttal csökkentett árak, már százezer alatt vannak, szegény nagyanyám, Isten nyugosztalja, már 10 évvel ezelőtt is idegsokkot kapott a ...9-re végződő áraktól, soha nem értette miért nem lehet kerek számot megadni. Bár már nem élte meg a keservesebb jövőt, ami már a jelen.

S bár a kampány jól sikerült, a valóság és idő ismét kizökkent (az idő legalább három órával) - ami viszont mélységeiben tárta fel ennek az egész jelenvalónak a kegyetlen materializmusát. Az egyszeri fogyasztót nem engedték oda "megérdemelt" bevásárlókosarához, az összecsődített embertömeg ehelyett kellemesen anyázhatta időnként egymást, időnként a Pláza dolgozóit, vagy éppen "szeretett" miniszterelnökünket. A nagyvárosi kishazugságok bilije borult rájuk, és törölgették szemükből a fogyasztói mivolt s(z)arát.

Egyetlen egyszer voltam plázamegnyitón, még a WestEndben, Gábor barátommal (aki azóta Párizsban tengeti napjait), de ott is bemenekültünk a nagy tömeg elől a moziba. Ünnepek táján azóta is tiltott környék a magam számára bármiféle pláza. De a "szürke" hétköznapokon szinte a mai napig csak legfeljebb mozi ürügyén teszem be oda a lábam. Persze vannak bizonyosan hivatásos plázaturisták, akik szinte életcéljukként keresik fel ezeket Posztmodern Akropoliszokat. A tradicionális plázacicák és cicafiúk persze nem az ilyen nyugdíjas nyitóbulikon tűnnek fel elsősorban, ők majd a törzsközönséget alkotják.

A "tévé kékes bársonyával kibélelt világ" körülölel mindenkit, plázamacskákat éppúgy mint a sarki kisközértek még mindig lelkes táborát. Hiszen a felszínen a pláza látszólag és valóságosan is elé és agyonnyomja a kisboltot, a felszín alatt valójában mindegyik már csak profitorientált, a fogyasztás kultúráját ránkerőltető ketrec. A vásárlókat név és vásárlási szokásaik szerint is ismerő városi kereskedők ideje végérvényesen lejárt. És így már az Index videója végén említett búrkifli sem olyan finom.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar plázacica

A bejegyzés trackback címe:

https://lypeon.blog.hu/api/trackback/id/tr39231845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása