HTML

Ius primi verbi

Mit gondolok a világról - egy gömb alakú eldeformált kocka.

Friss topikok

Linkblog

Az autonómia és a bugyi esete

2007.09.01. 10:10 Balduin

Általános iskolai, szövegértési feladat. A két keretben látható szövegből a félköveren, dőlt és aláhúzott betűvel lévő részt kérem értelmezni, majd megállapítani, hogy mennyi idő telt el a két nyilatkozat között...

Gyurcsány Ferenc 2006. május 30-án Budapesten: "A kormány támogatja az Európai Unió kisebbségi dimenziójának erősítését, és törekedni fog arra, hogy a kisebbségi politikában az egyéni emberi jogi megközelítés mellett a kollektív jogok szemlélete is tért nyerjen. Ezen folyamatokat erősítő törekvésként támogatja a határon túli magyarság autonómiaigényeit, az európai elvekkel és gyakorlattal összhangban, és az érintett ország demokratikus politikai erőivel szövetségben." (miniszterelnok.hu)

Gyurcsány Ferenc 2007. augusztus 23-án Budapesten: "...ha Magyarországról támogatnak határon túli magyar közösségek által megfogalmazott autonómiaigényeket, e törekvéseknek az nem használ, inkább árt." (magyarhirlap.hu)

Sepsiszentgyörgyön a város határában a MOL kútnál tankolsz, elfogy a pénzed. Bemész a városba az OTP fiókba, veszel föl elegendő pénzt, aztán átsétálsz szemközt a CBA-ba vásárolni vacsorára. Sepsiszentgyörgy nem Magyarországon van, hanem onnan több száz kilométerre Romániában, Sfantu Gheorghe álnéven. Ennek ellenére olyan mintha Magyarországon lennél.
 
Nem messze esik tőle Csíkszereda. Ott megállunk WC-re, a néni mosolygósan szép jó napot kíván. Kezében helyi lap: "Ráduly Róbert polgármester úr elmondta: a magyar nyelvű...". Ismét több száz kilométerre Magyarországtól, egy másik város, ahol a WC-s nénitől kezdve a polgármester úrig mindenki magyar, a Főtéren pedig az Illés együttes ad koncertet.
 
7-800 ezer magyar él egy tömbben, 87 éve elszakítva az anyaországtól, alapvető nyelvhez, kulturához való jogaik nélkül, vagy azok állandó veszélyeztetésével. Rövid ideig, az 1950-60-as évek során volt autonómiájuk, méghozzá területi alapon, abban az időben, amikor Romániának meg kellett mutatnia a nyugati hitelekért cserébe, hogy nem szovjet csatlós, és példás kisebbségi politikát folytat a térségben egyedüliként. Aztán mikor a kirakat már nem volt érdekes, szép lassan megszűnt az autonómia - ami utána következett, annak legbeszédesebb jelképe a Bözödújfalu helyén lévő tó, amelyből mind a mai napig kikandikál a templomtorony (a település hányatott sorsa egyébként külön blogbejegyzést fog érdemelni hamarosan). A féktelen gyűlölet, a rombolás, az engesztelhetetlen pusztítás iránti vágy ellenére ma is ott vannak egy tömbben 7-800 ezren, és még megannyian szórványban. Ha Tirol, Katalónia ügye példamutató az autonómiák esetében, úgy az erdélyi, tágabban véve pedig az egész kárpát-medencei magyarság története egyedülálló példa a megmaradásra.
 
Trianon panaszos emlegetése 2007-ben, igen az nyavalygás. De a határontúliak ügye soha nem lehet alku tárgya, nem lehet elhessegetni azzal, hogy "jaj már megint ezek a kéregető atyafiak, csak kérni tudnak". Nem megoldás az, hogy áthívjuk őket az anyaországba. Az az ő szülőföldük, az az ő otthonuk, ott nőttek fel, családjaik, barátaik, minden oda köti őket. Dédanyám, amikor el kellett menekülniük, majdnem belepusztult abba, hogy itt kellett élnie, ebben az alföldi jellegű országban, miközben odaát világéletében hegyek, völgyek és fenyvesek vették körül. De nem akarta, hogy a fiai román bányászok legyenek. Magyar akart maradni, ember akart maradni. 7-800 ezer ember, de még az egyre fogyó szórványmagyarság is igenis megérdemli, hogy legyen autonómiájuk, rendelkezhessen saját nyelve, kultúrája, emberi méltósága felett. Magyar iskolában tanulhasson, magyar nyelvű istentiszteletet látogathasson, magyar színielőadásokon szórakozhasson. Ehhez igenis joguk van. És ehhez autonómia kell. Mert megérdemlik.
 
A határontúli magyarok sorsa nem lehet alku tárgya. Ha ők elvesznek, mi is elveszünk. Karunkat és lábainkat vágják le, ha ők eltűnnek. Megfogunk fulladni. És ez már nem Trianon következménye lesz, hanem az elvtelen és ostoba nemzetpolitikát folytató anyaország hibája. És ez nem feltétlenül a 23 millió románnal való fenyegetésnél kezdődött, de valahol ott kezdett igazán kicsúcsosodni. Be kellene fejezni már miniszterelnök úr! Előbb mint utóbb, mert akkor már késő lesz. Ön se nem bátor, se nem gyáva, egyszerűen ostoba.
 
Az MSZP szerint a Fidesz és annak elnöke Orbán Viktor úgy váltogatja elveit, mint más a fehérneműjét. Akkor legyen szíves az MSZP szóvivője, Nyakó István ezt főnökének is elmondani.
 
Mert az autonómia ügye egyáltalán nem bugyi.

Szólj hozzá!

Címkék: autonómia

A bejegyzés trackback címe:

https://lypeon.blog.hu/api/trackback/id/tr17154557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása