HTML

Ius primi verbi

Mit gondolok a világról - egy gömb alakú eldeformált kocka.

Friss topikok

Linkblog

Radikális egyetemisták?

2008.03.27. 22:00 Balduin

A legeslegesleges....legeslegkorlátlanabbul magyar oldalon jelent meg egy átvett cikk a Népszabadság oldaláról, persze szokás szerint "korrektúrázva".

Az eredeti NSZ-es cikket átolvasva kb. a következőket tudhatjuk meg: Gábor Kálmán szociológus szerint az egyetemisták egyre nyitottabbak a radikális (ordas, fasiszta, antiszemita, tetszés szerint választhat a szokásos étlapról) eszmék iránt. Mindezek illusztrálására két roppant független és objektív diákot sikerült kiválasztani a több ezres ELTE-BTK hallgatóság közül. E két jobb sorsa érdemes figurától megtudhattuk, hogy az ELTE-BTK HÖK tulajdonképpen a Jobbik kihelyezett tagozata, Szávay István HÖK-elnök maga a megtestesült fehérterror és irredentizmus.

A két kedves diák, Halász Áron és Papp Réka tudni vélte, hogy Szávay elnök úr a Jobbik tagja, így a cikk máris azt sugallta, hogy a HÖK-ön keresztül a radikális nemzeti oldal ideológiája, "mételye" hatja mélyen át a szegény, romlatlan lelkű egyetemi ifjúságot. Nem tudom, de én még nem láttam Szávay Istvánt mint Jobbik-tagot nyilatkozni, megjelenni, interjút adni. Semmiben sem különbözik ez attól, mint például, hogy Hiller István egyetemi docens neve még mindig ott virít a régi szobája melletti névtáblán, holott évek óta az MSZP színeiben bozótharcos. És nem viselkedik éppen egykori egyetemi oktatóként...

Ugyanakkor az sem érdektelen, ha megnézzük, ki is a Népszabadság két "független" hírforrása. Használjuk a jól ismert közösségi szájtot, teljes lelki nyugalommal tehetem, hiszen a Subba is ezt cselekszi minden pénteken. Nézzük először Papp Rékát. A különböző önmeghatározásainak elemzését most hanyagolnám, bár abból is lehetne szép következtetéseket levonni. Inkább nézzük meg kikhez tartozik a kisasszony. Az ún. Kárpátkommandó egy olyan bohócképződmény, amelyet pár feltűnési viszketegségben szenvedő ifjonc alkotott, hogy különböző maskarákban cselekedjenek általuk viccesnek ítélt dolgokat. Így pl. pár nappal a Gárda első avatása után figurázták ki azt. Már ekkor meghirdették következő akciójukat: "A csapat egyik vezetője, Rozi bohóc a ceremónia végén elmondta: legközelebbi akciójukat szeptember 18-ára, a tévépalota ostromának évfordulójára tervezik, amikor megtámadják az RTL Klub épületét, hogy ott kellő nyilvánosságot szerezhessenek hódító törekvéseiknek." Az említett Rozibohóc egyébként nem más, mint a leendő történészeket csak "hírhedt jobbosoknak" tituláló Papp Réka. Minő meglepetés: az önjelölt bohóctársulat kedvelt célcsoportja azóta is a Magyar Gárda. Papp Réka tehát már eddig is jeleskedett a már unalomig ismert fasisztakiáltásban. Az említett Népszabadság interjú pedig csak egy újabb szereplési lehetőség ennek a kiváló adottságú, hivatásos rémüldözőnek. Hiteles források úgy tájékoztattak, hogy a kisasszony annak a csoportnak (Hallgatói Hálózat) is a tagja volt, amely kb. másfél évvel ezelőtt, a zavargások idején el akarta foglalni ismeretlen célból (állítólag a tandíj elleni tiltakozásként) az egyetemi épületeket az Astoriánál. És a történészek lennének a radikálisok, ugye kedves Papp kisasszony?

Ha kedves nyilatkozótársát, Halász Áront nézzük meg, egyébként nem meglepő módon a wiw szerint ismerősök, ugyancsak érdekes dolgokra bukkanhatunk. Már önmaga bemutatása is elég érdekes esettanulmányt szülne, de most ezt is hanyagoljuk. Nézzük meg, ő milyen kapcsolatokkal rendelkezik. A Labanchírek már nevével is jelzi politikai állásfoglalását, a blogon található írások csak megerősítik ezt a képet, hogy amint Papp kisasszony bohóccsapata szinte csak a Gárda elleni performanszokban tudja önmagát meghatározni, úgy ez a labancos blog is csak a kurucok, illetve ezen túlmenően a konzervatív-keresztény értékrend ellenében bírja kifejteni tevékenységét. Alapvetően nem lenne baj azzal, hogy ők egy másik kultúrális réteg mentén mozognak, csak megint a régi, bevált mechanizmus üti fel a fejét: nem valami előremutató irányába, hanem csak valami ellenében tudnak/akarnak fejlődni. Ennél az oldalnál csak Áron másik kedvence szánalmasabb, az Antimagyar oldal. Nyilvánvalóan az egyébként bizonyos szűk rétegeknél valóban jelenlévő túlzott nemzethalál-paranoia kifigurázását szolgálja az oldal, de annyira beteglelkű és egysikú, hogy hál Istennek több hónapja nem bírtak egyetlen újabb bejegyzést sem kiizzadni magukból. A kifigurázás persze gyorsan kisiklik és kiterjed általában véve a keresztény-konzervatív értékrend elleni támadással. Mindezek mellett Halász Áron meglehetősen pökhendi stílusa viszonylag köztudottnak számít az egyetemisták szerint, nincs mit csodálkozni hát, hogy a roppant független Népszabadságnak sikerült ezt a két roppant független diákot megtalálnia interjú céljából.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás politika magyar közélet történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://lypeon.blog.hu/api/trackback/id/tr62399821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása