HTML

Ius primi verbi

Mit gondolok a világról - egy gömb alakú eldeformált kocka.

Friss topikok

Linkblog

Megyei zsákbanfutó verseny

2007.09.16. 16:50 Balduin

2007 szeptember 10-én az országgyűlés őszi ülésszakát Sólyom László köztársasági elnök beszéde nyitotta meg. Régóta várt, nagy beszéd volt - hajrá elnök úr, így tovább! 1-2 releváns gondolatot igyekeztem belőle szemezgetni, azokon gondolkoztam el leginkább.

"A gazdasági, az államháztartási, de az egészségügyi, vagy a demográfiai mutatók is mind nagyon rosszak."

A növekedés mélyponton van, az élelmiszerárak elszálltak, az egészségügy helyzetét semmi sem jelzi jobban, minthogy a csecsemőhalálozások 8%-kal nőttek. Az egészségügyi biztosítás koncán meg éppen most marakodnak. Lassan nincs az életnek olyan területe, ahol ne volna valami probléma, valami krízis. A kormány társadalmi támogatottsága megroppant, olvadozik, a reformok tulajdonképpen kudarcok sorozatává lettek. Jól fejezi ezt ki a HVG augusztusi címlapja: Pannon csiga...

"Akkor is károsnak neveztem az alkotmányjogilag értelmezhetetlen, ám alkotmányi fogalmakat használó követeléseket, és ezt a figyelmeztetést sajnos azóta is meg kellett ismételnem."

A tavaly ősszel született kisebb-nagyobb csoportok, forradalmi-nemzeti bizotmányok lassan egy esztendeje hirdetnek meg havonta különféle Alkotmányozó Nemzetgyűléseket, Népgyűlést, stb., ahol rendszerint összejön a törzsmag + 10-20 ember, összesen legfeljebb 100-200 ember. Kb. ugyanilyen időközönként kitalálják hogy az Alkotmányt a Szent Korona tan alapján kell újrafogalmazni, miközben nagy valószínűséggel azt se tudják mi az. Szerintem javasolni kellene nekik valamilyen számítógépes stratégiai játékot, ott kiélhetik magukat - és legalább nem borzolják a többiek idegeit. De még egy ideig biztosan eltart, amíg rájönnek, hogy ezekkel a szlogenekkel nem fognak kormányt buktatni.

"Azonban az egyes tetteket nem lehet csak annak alapján minősíteni, milyen jelvényt tesz ki valaki. A 23 millió románnal való fenyegetés például tipikus szélsőjobboldali érvelés volt."

Amikor ezt a részt olvastam, hallottam, őszintén szólva sikoltoztam örömömben. Végre jött valaki, aki meg merte mondani Gyurcsány Ferencnek, hogy baromira nem különbözik a radikálisoktól, csak maga mögött tud X embert + pártot, és ezért lesz rohadtul szalonképes a politikai ámokfutása. A Best of Gyurcsányban van egy rész, amikor azt mondja majd ő megváltja Magyarországot. Azon túl, hogy köszönöm én nem kérek abból a megváltásból (és el se megyek az országból), a dologban az a leginkább iszonyú, hogy ebben nem csak ő maga hisz, hanem sikerült elég sok embert bepaliznia ezzel. Ha valaki még el is ismeri az őrültségét, elég gyorsan legitimálja azzal, hogy még mindig jobb, mint Orbán. Hát nem: aki képes nemzeti érdekeket alárendelni saját hatalmi téveszméinek, úgy hogy azzal saját nemzettársait gyalázza (hisz a 23 millió románnal tkp. az erdélyi és rajtuk keresztül a határontúli magyarokat dehonesztálta) - az egy senkiházi. Ergo jelen pillanatban egy senkiházi ül a miniszterelnöki bársonyszékben. Bár ezt eddig is tudtuk.

"Azóta – az ilyen pártok egyik jellemzőjét osztva – kiesett az Országgyűlésből, s a legutóbbi választáson a Jobbikkal együtt [ti. a MIÉP] a szavazatok alig több mint két százalékát érte el. Ezt különösen érdemes felidéznünk, amikor olyan országokból jövő leckéztetést kell hallgatnunk, ahol szélsőséges nacionalista vagy idegengyűlölő pártok ülnek a parlamentben, sőt néhol kormányon is vannak. (...) Most azonban, amikor a radikális jobboldaltól való félelem napirendre került, tisztázni akarom, hogy a veszély eltúlzását, és ezzel a félelem növelését ilyen káros manipulációnak tartom, és elítélem."

Ez egy igen erős üzenet nem csak Szlovákiának, hanem egész Európának, de a magyar baloldalnak is. Az utcán masírozó 56 gyerek messze nem ugyanaz, mint egy nyíltan idegen- és kisebbségellenes párt nem csak a Parlamentben, hanem pl. a szlovák KORMÁNYBAN!!! Szóval lehet itt riogatni, lehet a szlovák külügyminiszternek fenyegetőznie, de előbb mindenki sepregessen a maga portája előtt. Persze, van nekünk is bőven szemetünk, szennyünk, amit jó lenne a maga helyére, a süllyesztőbe szórni, na de erre ne egy szerb, szlovák vagy román politikus figyelmeztessen minket! Kicsit több hitelt adtam volna mondjuk Merkelnek vagy Sarkozynek, ha aggodalmaskodik, de hát messze, klasszisokkal nagyobb formátumú politikusok, minthogy egy szerencsétlen kis balkáni ország senkiházi miniszterelnökének nácizásával törődjenek. Mert nácizik rendesen, tegnap is elmondta a maga kis fasizmusait a pártankéton... Aki egyébként semmiben sem különbözik Slotától, Tudortól vagy Seseljtől.

"A Sándor-palota és környéke szerepe szerint a diplomáciai ceremóniák tere, és a semlegesség jelképe. Talán vannak tüntetők, akiknek jóérzésére számíthatok, ezért kérem, hogy ne használják a palotát politikai akciójuk díszletéül. De én sosem fogok senkit jogaiban korlátozni, hivatalom továbbra is vitatkozni fog a rendőrséggel, hogy ne tegyenek még jelképes kordont se az épület köré, s nem fogok a téren a hétvégén megyei zsákbanfutó versenyt rendezni."

Ezen napok múltán is mosolygok. Ez is nagyszerű figyelmeztetés mindkét oldalnak. A kordont törvényesíteni akaró kormánypártiak újfajta korlátokkal próbálkoznak védekezni (mi ellen? a nép ellen?): SuliBuli, Kézilabda Gála. Annyira átlátszó, szánalmas trükkök, hogy az ember lassan már tényleg szánja őket. Tegnap láttam a TV-ben ezt a SuliBuli-t. Hát ha volt ott rajta két tucat ember, akkor sokat mondok... Bármennyire is zavarja Lendvai Ildi néniéket, a népnek bizony markáns véleménye van, és el fogja mondani, ha akarja, lehet ott SuliBuli meg miegymás. Az más kérdés, hogy ezt a markáns véleményt nem a fentebb már idézett, különböző forradalmi-nemzeti bizottmányok képviselik, akik hetekre szeretnének beköltözni a Kossuth térre. Sokkal nagyobb arányt testesít meg az a több ezer ember, akik tegnap na hol tüntetett? Igen... a Sándor-palota előtt. Szóval lehet köhögni, hogy miért nem szólal meg az elnök, amikor a hivatala előtt masíroznak árpásávban a gárdisták, vagy tüntetnek az emberek, de lássuk be: éppen az ilyen SuliBuli-k miatt kényszerülnek oda. (Meg ki az a hülye, aki a tanévnyitót ünnepli, főleg amikor az olyan balhés, mint pl. Mátraszőlősön)

A többségre még visszatérve. Az új többség szlogen sem egy nagy fogás, de ez az MSZP által elindított "Csendes Többség" kész röhej (pedig még külön wiw-es adatlapja van, azt nem kellene törölni, mint a Gárdáét?). Ugyanis ha valaki otthonmarad pl. október 23-án, baromira nem jelenti azt, hogy egyet is ért a kormánnyal. Sőt. Szóval a Csendes Többséget lassan le lehetne cserélni Morgó Többségre.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lypeon.blog.hu/api/trackback/id/tr72166999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása